42 - l GANESA KLUB | Dobrodošli l

Pretraga
Idi na sadržaj

Glavni meni

Knjige opširnije

TEORIJA KLIME


Autor:
Dr Radovan N. Kazimirović

Format: 15 x 21cm

Broj strana: 143

Povez: Tvrd povez

Izdavač: Ganeša klub

ISBN: 978-86-84371-55-5

Cena: 5660,00 din.
Cena na sajtu: 528,00 din.


Ukratko o knjizi:


Klimatska teorija Milutina Milankovića je, zbog svog velikog slaganja sa eksperimentalno utvrđenim podacima, naišla na veliko uvažavanje u svetu osamdesetih godina proteklog veka.  Osim preciznog utvrđivanja klimatskih promena tokom poslednjih milion godina, ova teorija je utvrdila cikluse širenja i smanjivanja ledenih kapa tokom proteklih ledenih doba. Time je ona omogućila utvrđivanje promene klimatskih uslova posle maksimuma poslednjeg ledenog doba i realne okvire za nastanak „gnezda civilizacije“. Te zone ne odgovaraju nekim uvreženim mišljenjima kod današnjih istoričara, već stvaraju okvir za realnije zasnovanu sliku drevne istorije čovečanstva, u kojoj dominantnu ulogu imaju Podunavlje i Balkan.

O autoru:

Dragoljub P. Antić je rođen 3. januara 1953. godine u Beogradu. Osnovnu školu i gimnaziju učio je u Baničini i Smederevskoj Palanci. Završio je Elektrotehnički fakultet, odsek Tehnička fizika, smer Nuklearna tehnika 1977. godine. Poslediplomske studije na smeru Fizika nuklearnih reaktora na istom fakultetu okončao 1985. godine titulom magistra tehničke fizike. Izabran 25. juna 2009. godine za rdovnog člana ruske (carske) Petrovske akademije nauka i umetnosti (PANI) na odeljenju „Slavjanskaja kultura“.  Radio je od aprila 1978. do novembra 2009. godine u Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ u Centru za nuklearne tehnologije i istraživanja (NTI), odakle je otišao u penziju kao istraživač-saradnik, sa mesta pomoćnika direktora Centra. Najvažnije oblasti rada u osnovnoj struci: teorijska i eksperimentalna reaktorska fizika, nuklearna energetika, nuklearna sigurnost, sigurnosne analize i sigurnosni izveštaji za nuklearna postrojenja, modelovanje uticaja industrijskih i nuklearnih postrojenja na okolinu. Autor više od 210 naučnih i stručnih radova iz navedenih oblasti.

     Izučavanje istorije jugoslovenskog fudbala je jedna od dodatnih oblasti interesovanja. Od 2002. godine je jedan od dva (ranije tri) člana Međunarodne federacije za fudbalsku istoriju i statistiku (IFFHS) iz Srbije (pre toga SR Jugoslavije i Srbije i Crne Gore). Saradnik na objavljenoj knjizi (2003) o utakmicama jugoslovenske fudbalske reprezentacije i autor ogromne „Istorije fudbalskih takmičenja“, najkompletnije do sada objavljene istorije jugoslovenskog fudbala. Druga dodatna oblast interesovanja je aktivno izučavanje stare istorije sa gledišta multidisciplinarnog povezivanja uobičajenih metoda u istoriji sa arheologijom, lingvistikom, etnologijom, mitologijom, klimatologijom, istorijom tehnike, paleogeografijom itd. U tom smislu je glavni interes primena fizičko-tehničkih analiza za razjašnjavanje delova stare istorije u kojima se kod zvaničnih stavova istoričara javljaju nelogične i kontradiktorne činjenice.


TOP 5
1.
Kraljevstvo Slovena

2.
Ilirska Srbija


3.
Odabrana dela - Njegoš

4.
Dušanov zakonik

5. Grof Sava VladislavićNazad

Komentari čitalaca:

 
Vrati se na sadržaj | Povratak na glavni meni